Podešavanje i održavanje V-kočnica

V-кочнице су најчешће кочнице код нас у употреби. Основни разлог је што су јефтине и веома једноставне за замену и одржавање..

Укратко:

 • Пре него што започнете са подешавањем, повуците ручицу кочнице и проверите да ли пакнови стварно ступају у контакт са фелном. Ако пакнови додирују фелну, можете прећи на други корак, а ако не, морате затегнути кабл (детаљно објашњено испод) .
 • Да бисте поравнали пакнове, треба да их поставите тако да када се притисне кочница, пакнови належу на фелну и не додирују гуму.
 • Следећи корак је да проверите да ли пакнови додирују точак када се точак слободно окреће.
 • Последњи корак је да затегнете ручице на кочницама. За то вам не треба посебан алат.
  То се ради тако што ћете извући кабл из лежишта ручице кочнице о онда лагано заврнути (или одврнути) прстен који затеже кабл. 

Кад V-кочнице изгубе своје перформансе, већина људи прво помисли да треба однети бицикл у сервис. Међутим, у већини случајева В-кочнице су врло једноставне за фиксирање и само им је потребно мало подешавања да би поново радиле као нове!

Редовно проверавајте кочнице!

Било би добро да повремено проверите кочнице, уместо да их остављате док не стигну до тачке у којој су неки проблеми заиста уочљиви. Без периодичног подешавања, пакнови се могу трошити под истим угловима што их може учинити незгодним за поновно подешавање или чак учинити бескорисним и којима је потребна замена.

Ова четири корака решиће практично сваки проблем који имате са В-кочницама.

Први корак

Пре него што започнете са подешавањем, повуците ручицу кочнице и проверите да ли пакнови стварно ступају у контакт са фелном. Ако је то у реду, можете прећи на други корак, али ако не, морате затегнути кабл.

Навуците подешавање бачве на ручицу кочнице већим дијелом (у смјеру казаљке на сату) и отпустите вијак држећи кабл на једном од кракова кочнице. Повуците кабл да бисте јастуке зближили, али немојте их толико повлачити да додирују обод. Затегните вијак према горе.

Док повлачењем кабла постаје лакше ако другом руком стиснете кочионе руке ближе једна другој, у супротном ће се желети раширити, што ће погоршати стање. Након што то учините и јастучићи притисну на обруч када се активира кочница, пређите на други корак.

Drugi korak

Временом ће се В-кочнице постепено поравнати како се троше, што може проузроковати слаб и шкрт осећај у ручици кочнице. У овом кораку сазнаћете  како поново подесити кочнице.

Модерне В-кочнице користе исти дизајн када је у питању постављање пакнова, тако да не брините да ли је ваша кочница другачије израде.

Да бисте поравнали пакнове, мораћете да их подесите тако да када кочнице буду притиснуте, пакнови додирују фелну. Одличан трик за то је отпустити пакнове, једном руком повући ручицу кочнице, а другом руком померати пакну док се не намести прецизно.

Кад је ручица кочнице и даље zategnuta, лагано притегните вијак мало уназад, али још увек га не затежите. Отпустите ручицу кочнице и једном руком држите подлогу док мирујете. Ако покушате да затегнете пакну горе док га држите за фелну, он ће се неминовно провући и увити ван поравнања, тако да ћете то морати учинити поново.

Када то урадите на пакновима, повуците ручицу кочнице и проверите да ли су пакнови и носачи у контакту с фелном симетрични са обе стране. Не мора бити апсолутно савршено као у огледалу, али радите најбоље што можете. Сада би требало да добијете и позитиван осећај притиска кроз ручицу кочнице.

Трећи корак

Следеће је проверити да ли и десни и леви пакнови истовремено додирују ивицу. Ако вам пакнови не належу равномерно ствараће се трење и успораваће вас

За већину V кочницa koristimo мали кључ. Затезање вијака (у смеру казаљке на сату), поставиће већи притисак на опругу и учиниће да се кочиона плочица даље одмакне од фелне. Отпуштање вијака (у супротном смеру казаљке на сату) ослабиће опругу и пакна се неће повући даље од ивице.

На оба крака кочнице постоје вијци затезача опруге, тако да ћете их морати постепено подесити док не нађете прави баланс. Све промене на затезању на једној страни имаће директан утицај на другој страни. тј. ако затегнете опругу са леве стране, та пакна ће се повући даље од ивице, док се десна пакна помера ближе њему. Исто тако ако ослабите опругу на левој страни, та пакна ће се померити ближе ивици, али ће се десна удаљити даље.

Покушајте да избегавате једноставно затезање опруга све време да бисте постигли равномерни баланс. Додатно затезање кабла ће проузроковати да се он временом све више стеже. Слично томе, ако их само отпустите, можда ћете наћи да се ручица кочнице не враћа увек у средишњи положај онолико брзо колико би требала. Покушајте да уравнотежите леву и десну опругу негде на средини њиховог подешавања.

Четврти корак

Са затегнутим каблом, подешавањем пакнова и уравнотеженим опругама, последњи корак је фино подешавање ручице кочнице по вашој жељи. За овај корак не треба никакав алат.

Подешавање ручице кочнице врши се намотавањем прилагодника бачве унутра или ван. Приметићете две ствари око подешавања бачви.

• На спољној страни цеви се налази додатни навојни прстен.

• И цев и сигурносни прстен имају жљеб.

Ови прорези, заједно са празнином у кућишту полуге, омогућавају постављање кочионог кабла без потпуног растављања ручице кочнице. Покушајте да избегнете да се слотови међусобно усмере и тело полуге истовремено, јер у супротном постоји могућност да ваш кочиони кабл испадне.

Stavljanje бачве у ручицу кочнице (у смеру казаљке на сату) има исти ефекат као и повећање дужине кабла, тако да ће се ручица кочнице повући даље према управљачу док га затежете. Супротно томе, ако га извучете са полуге кочнице (у смеру супротном од казаљке на сату), то је исти ефекат као и скраћивање кабла, тако да полуга кочнице неће се увући у ручицу кочнице толико дuboko.

Подесите бачве на обе полуге кочнице док не будете задовољни осећајем на ручицама. Не постоји једноставно правило о томе како ручице треба да се подешавају. Треба да их наместите тако да вама одговарају.

Ако установите да вам је понестало подешавања пре него што се ручица кочнице повуче у управљач довољно далеко, морате поновити први корак и пустити мало више кабла да пређе преко руке пре него што стиснете кочницу. Ако не можете да подесите ручицу кочнице тако да је место притиска довољно удаљено од управљача, поновите први корак и повуците мало више kabl.Ako Vam nešto nije jasno evo mali pregled.

Ukratko:

 • Пре него што започнете са подешавањем, повуците ручицу кочнице и проверите да ли пакнови стварно ступају у контакт са фелном. Ако пакнови додирују фелну, можете прећи на други корак, а ако не, морате затегнути кабл (детаљно објашњено испод) .
 • Да бисте поравнали пакнове, треба да их поставите тако да када се притисне кочница, пакнови належу на фелну и не додирују гуму.
 • Следећи корак је да проверите да ли пакнови додирују точак када се точак слободно окреће.
 • Последњи корак је да затегнете ручице на кочницама. За то вам не треба посебан алат.
  То се ради тако што ћете извући кабл из лежишта ручице кочнице о онда лагано заврнути (или одврнути) прстен који затеже кабл. 

Zapratite nas na instagramu