Šta je FIXIE? Vodič za početnike

Čitanjem ovog članka shvatićete ukratko, šta su fixie bicikli, njihovu cenu i razne druge korisne stvari o njima.

Šta je fixie?

Fixed gear bicikli su bicikli koji imaju samo jednu brzinu. Oni su nastali u Americi, od trkačkih drumskih bicikala. Karakteriše ih širok korman, tanke gume i karbonski ili aluminijumski lagani ram.

Za koga je Fixie?

Fixie je za sve ljubitelje biciklizma. Najbolji su za one koji vole da voze drumske bicikle, ali malo jednostavniju varijantu trkačkog.

Takodje Fixed gear bicikli su jako jednostavni. Ne morate da ispratite sve nove trendove, biciklističe kasete, kočnice… Dovoljo je samo i jedna brzina da se uživa u biciklizmu. 

Fixie je izuzetno dobar za sve one koji žive u gradu i koji žele da se rekreiraju, da voze bicikl do posla. Zbog svoje kilaže koja je jako mala, možete lako da ga prenosite kroz zgradu. I kada Vam se pokvari to se jako jednostavno rešava. Ne morate ići kod majstora možete uz par pretraga na Google-u sami da provalite.

Fixie bicikl voze od sportista do dizajnera. Neki zbog njegovog dizajna i minimalističke izrade, a neki zbog njegove brzine i pokretljivosti. 

Legenda kaže da onaj koji jednom proba fixie, da taj više ne želi da ga promeni.

Zaklučak: Fixie je za sve one koji vole brzinu ali i jednostavnost. 

Fixie kao osnova svih bajseva

Zašto kažem da je fixie osnova svih bajseva? 

Jednostavno je, ima samo jednu brzinu i ne trošite vašu energiju da razmišljate o brzinama, diskovima i svim ostalim delovima. To nas vraća na jednostavnost fixia. Koncetrišemo se samo na okretanje pedala i na naše okruženje. Ovakav bicikl su vozili naši dedovi i pradedovi. U današnje vreme oni zaživljavaju više nego ikad. Ljudi teže da se vrate svojim osnovama. 

Kako se kreću njihove cene i gde da ih kupim na balkanu?

Ova vrsta bicikla nije toliko dostupna na Balkanu, ali nadam se da će se uskoro to poromeniti. 

Cene se kreću od 500eur, pa sve do 100eur. Naravno to sve varira od kvaliteta izrade materijala… Ukoliko saznamo gde možete da kupite najbolji fixie sigurno ćemo Vas obavestiti. 

Ovaj video je od brenda Dosnoveta. To je španski brand koji se bavi izradom Fixed gear bicikli. Nama se jako svideo, zato što prikazuje kulturu i suštinu fixia.

Leave a Comment

Your email address will not be published.