Da li voziti bicikl na jesen?

Postavlja se pitanje da li se bicikl može voziti po jesenjem vremenu. Ta odluka pada samo na tvoja ledja. Pravi biciklisti kažu da ne postoji loše vreme već samo loša oprema.

Da li su ti dosadile stare staze?

Verujem da ima nekoliko staza koje ne voliš da voziš. Te staze su te smorile i misliš da je vreme za nove staze. SAČEKAJ! Probaj te iste staze da voziš na jesen. Videćeš da iste staze nisu iste. Mnogo su izazovnije i zahtevnije po svom tom lišću. Kada je lišće gume ti se klize, staze su mokre i nije baš jednostavno, ali ako ste pravi biciklista i avanturista složićete se da je to jedna odlična avantura.

Kako se obući i koju opremu koristiti?

Oprema za biciklizam je veoma bitna. Ona ti može napraviti biciklizam zanimljivim, ali isto tako i da ti pokvari sliku o jesenjem biciklizmu ako se ne obučeš adekvatno. Obavezno pogledaj prognozu pre nego što kreneš u avanturu. Sad da krenemo o oblačenju.

Glava :

– tanja kapa ili marama ispod kacige.

Gornji deo tela:

– base layer majica, podmajica tanja dugog ili kratkog rukava
– dugi dres ne jakna, već dres
– letnji ili zimski prsluk

Kada se ovako odevemo imamo tri sloja, i onda možemo da skidamo sloj po sloj kada nam je toplije.


Noge:

-obavezno duge čarape, bilo bi dobro ako su od aktivnog veša napravljene.

Dlanovi: 

– za dlanove koristite rukavice, moj savet je da prvo obučete tanke pa onda preko njih deblje rukavice, tako ćete imati više slojeva. Postoje produžeci na volanu gde možete da stavite ruke, mislim da su rukavice bolja opcija.

Znojenje, što se tiče znojenja ono može da bude neprijatno. Važno je da imamo dosta slojeva ali ne i previše zato što to dovodi do znojenja. Ako budemo mokri na vetru to se neće dobro završiti. Zato vodite računa da korigujete slojeve kako vam odgovara.

 

Kako se obući za kišu?

Obožavate da vozite bicikl uvek, makar i po kiši? Evo nekoliko saveta kako se pripremiti za takvu avanturu. 

Biciklizam po kiši je težak ali nije nemoguć. Prvo i osnovno što morate da imate su kabanice. Postoji više vrsta kabanica ali to prepuštam vama da odaberete adekvatnu. Glavni problem kod kabanice je to što ne pušta vazduh untra tako da ako idete na duze staze bićete svakako mokri, ako ne od kiše onda od kabanice. Ukoliko idete na kraće staze onda je to idealno rešenje. 

Najpotrebnije stvari za kišu: 

-Blatobrani

-Dobre cipele 

-Adekvatna jakna

 

Hvala na pažnji, nadamo se da smo vam barem malo pomogli. 

Svet biciklizma

Leave a Comment

Your email address will not be published.