Downhill Biciklizam – Samo za najhrabrije

Skijanje je veoma zahtevan sport koji uključuje dosta adrenalina ukoliko volite skijanje onda će Vam se verovatno svideti i Downhill biciklizam. Kao što i samo ime kaže Downhill znači da se spuštate niz uske planinske delove sa puno skokova, dropova… 

Šta je Downhill biciklizam

Downhill biciklzam spada u top pet najekstremnijih sportova na svetu. Veoma je komplikovan sport i zahtevaju se ozbiljne pripreme. Za ovu vrstu biciklizma Vam je potreban kvalitetan MTB bicikl, kaciga i puno strpljenja. Downhill je najekstremniji vid biciklizma tako da nije za svakoga. U našem regionu nema puno profesionalaca ali ima dosta ljudi koji se bave time i veoma su dobri. U Srbiji ima svega oko 60 aktivnih downhill profesionalaca, ali to nije tačna brojka. Kanadjani su jako poznati po tome što je ovaj sport kod njih najzastupljeniji. Ukoliko pratite neke strane “Jutjubere” sigurno ste čuli za Biciklistički park Whistler. To je najpoznatiji svetski park u koji dolaze profesionalni biciklisti iz celog sveta. 

Dakle, Downhill je u teoriji veoma jednostavan. Treba se spustiti niz brdo za što kraće vreme i ko ima najkraće vreme taj je pobedio.

Šta Vam je sve potrebno da biste počeli sa Downhill-om

Za ovu vrstu biciklizma Vam treba više stvari. Od prateće opreme KACIGA je najvažnija. IKacigu morate nositi na downhill stazama zato što su nesreće na žalost veoma česte i povrede su jako teške (zato i jeste u top pet najekstremnijih sportova). Bicikl je veoma važan da bude dobar. Postoji više opcija, uglavnom su bicikli za downhill jako skupi. Skupi su zbog materijala od kojeg je on napravljen (karbon), аmortizera… Naravno i tu postoji varijanta za one sa manjim buždetom, a to je da pokušate da sastavite sami bajs. To je nekad isplatljivija varijanta ali ne mora da znači, sve zavisi kako ćete se snaći sa svim tim delovima koji su potrebni. 

Imam svu opremu. Gde da nadjem Downhill stazu?

Sada kada ste već kupili svu opremu koja Vam je potrebna morate negde i da se vozite. na žalost to i jeste problem pošto nema puno staza na kojima možete da doživite pravo Downhill iskustvo. U Beogradu možete naći staze na Košutnjaku. Tu ima više vrsta staza, za one koji su manje obučeni i za one koji su već duže vremena u tome. Ne preporučujemo početnicima da idu odmah na downhill zato što su staze jako teške i opasne. Bolje je da se vozite nekim manje rizičnim šumskim stazama ukoliko ste početnik. Staza na košutnjaku se nalazi ispod Pionirskog parka .

Postoji još staza u Srbiji. na Kopaoniku se nalazi par staza, to su uglavnom skijaške staze koje leti služe za brdski biciklizam. Takodje ima još nekih staza na drugim planinama koje nisu baš downhill sa svim skokovima, dropovima… Ali nisu ni one loše. Nadamo se da će u budućnosti biti više Dh staza.

Da li je Downhill za mene?

Downhill nije za svakoga, baš zbog takve činjenice i nema puno “daunhilera”. Ovaj sport je za tebe ako imaš jako puno strpljenja da stalno padaš i da ustaješ, ideš dalje. Kao i u svakom sportu postoje oni koji su talentovani i oni koji su malo manje talentovani. Ali to ne treba da te plaši, ako imaš jaku želju sigurno ćeš uspeti da se pronadješ u ovom sportu.

Nadamo se da smo uspeli da Vam približimo malo ovaj sport, ukoliko imte neka pitanja, sugestije ili primedbe molimo vas da nam se javite preko poruke DM na Instagramu.

Pozdrav,

SB

Leave a Comment

Your email address will not be published.