Putovanje biciklom sve što vam je potrebno za takav poduhvat.

Putovanje bajasom je veoma zahtevno. za takvo putovanje morate se spremiti. Ovaj hobi je popularan u Evropi, najviše kod Austrijanaca, Nemaca, Švedjana… Dok budete čitali ovo znajte da ja nisam nikakav ,,specijalac”, već čovek koji voli bajseve i ima strast prema njima.  

Kao i u svetu tako i kod nas postaje sve popularniji sport. U Srbiji je najpoznatija tura od od Bačke Palanke uz Dunav kroz Kladovo sve do Rumunske granice. Ukoliko vam se svidja ova ideja morate biti izuzetno pripremljeni. Od pakovanja stvari, popravljanja bajsa, ponašanja na putu do vaše kondicije. 

Ponašanje na putu

Na Balkanu je poznato da su biciklisti smetnja vozačima. To zavisi od zemlje do zemlje ne mora svuda biti isto. Koliko su vozači bitni u saobraćaju toliko su i biciklisti. UVEK KORISTITE SVETLOSNU SIGNALIZACIJU !!!  Svetlo je jako bitno kako bi Vas vozači videli. Ostavite svetla uvek upaljena, i danju i noću. Na drumu i mi imamo pravo da se vozimo, tako da nemojte da se bojite vozača koji Vam trube i prave paniku. Vi zauzmite deo puta koliki god da Vam je potreban. Nemojte se nadmetati sa egoističnim vozačima. Bolje popustite ali sačuvajte svoju bezbednost.

Kako da nosim moje stvari?

Prenošenje tereta je jedna od najbitnijih stvari u putničkom biciklizmu. Moj savet Vam je da ne nostite dosta stvari, nego da kupujete usput hranu i poneku odeću. Obavezno kupite metalni nosač. Kupite dva kako biste rasporedili težinu ravnomerno. Kupite kvalitetan nosač koji nije plastičan. Ne želite da Vam pukne nosač na sred puta. Potrudite se da rasporedite težinu revnomerno.

Bezbednost vašeg bicikla

Bezbednost bajsa je jako važna. Kad budete putovali iz grada u grad sigurno ćete stajati da kupite nešto. Važno je da lepo osigurate bicikl. Kupite kvalitetan sistem za zaključavanje bajsa bolje da potrošite malo više novca na to nego da se nadjete u situaciji da ostanete bez vaše bicikle. Naravno, ako idete u grupama dovoljno je da kupite samo sajlu koja će čuvati bicikl na kraći vremenski period.  

Komfor

Komfor je jedna od najbitnijih stvari! Ukoliko se ne osećate udobno, nećete moći da predjete velike kilometraže i onda nećete ispuniti svoj cilj. Ako nemate veliki budžet možete napraviti sami neki svoje detalje kako bi bicikl bio komforniji za Vas. Ako idete na nepristupačne delove sveta, napravite svoj bajs da bude što jednostavniji za popravku. Koristite bicikl bez amortizera, V-kočnice, sigurne menjače…

Rezervi delovi koji će Vam biti potrebni

Rezervni delovi su jedni od najvažnijih stavki. Na pu nemojte da krenete bez rezervnih delova. Naravno ne morate da nosite previše delova ali osnovno će vam dobro doći. Ponesite više ključeva drugačijih veličina, sajlu za kočnice, paknove. Nemojte nositi previše stvari zato što će ti torba bit preteška i samim tim vožnja neće biti udobna. Uvek možete kupiti neke rezervne delove u kraju u kom se nalazite.

Kako preživeti put?

Putovanje nije lako, ali i ono može da se reši relativno lako. Postoji razlika od samog cikloputnika, postoje oni sa većim budžetom i oni sa manjim. Kupite vreću za spavanje. To vam je moj predlog. Možete je razvući u nekom parku ili u prirodi, naravno tamo gde je to dozvoljeno. Tako možete spavati jeftino i preživljavati noći. Sad onaj lakši deo. Ako imate novca iznajmite motel.

Hvala na čitanju! Nadamo se da smo barem malo pomogli. 

Možete nas zapratiti na Instagramu, tu kačimo dosta zanimljivog sadržaja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.