Ne znate koji ram za bicikl da kupite?

Ne znate koji je ram dobar za Vas? Mi ćemo ukratko opisati par osnovnih tipova ramova.

Postoji više vrsta ramova. Najčešći su: aluminijumski, čelični i karbonski.  Svaki ram (materijal) ima svoje karakteristike. Neke su dobre, a neke loše. Svako bira ram koji će da uzme u odnosu na svoje potrebe.

Aluminijumski ram

Aluminijumski ramovi imaju dosta prednosti. Poznati su po odličnoj osobini, a to je da jako teško RDJAJU, naravno to nije nikakvo pravilo ali jako su retki slučajevi da aluminijumski ramovi zardjaju. Nemojte zaboraviti da zimi kad vozite aluminijumski ram može da se uništi zbog slane bljuzgavice.

Bajs za svaki dan

Poznato je da ukoliko želite da kupite bajs koji ćete voziti svaki dan i želite da uživate u vožnji da je to neki city bike ili neki malo manje agresivan drumski bajs, svi oni imaju aluminijumski ram. Osobina aluminjumskog rama je da nije preterano skup i da je relativno lagan, što je odlično za lagane vožnje.

Krutost i gustina

Sa 2,7 g/cm3, teži je od čelika za trećinu! Jungov modulus aluminijuma je oko 70 GPa, i to je 1/3 krutosti čelika.

Kakav je za popravljanje? 

Odličan mnogi servisi imaju sprave kojima mogu da Vam poprave ram, ali se nadamo da nećete doći u situaciju da ćete morati da ga nosite na servis.

Negativne strane aluminijumskih ramova

Od negde ste čuli da su aluminijumski ramovi ograničenog roka trajanja, pa uglavnom su manje izdržljivi od na primer čeličnih. ( to ne mora da bude sličaj ali uglavnom manje traju od druh materijala, svaki dizajn ima svoje karakteristike)

Čelični ram

Čelični ramovi su odlična opcija za početnike.  
Njih karakteriše to da su izdržljivi i jaki, što znači da može da podnese dosta padova (nadamo se da će ih biti što manje). Imaju jednu odličnu karakteristiku, a to je da su izuzetno laki za popravku. Svi delovi na čeličnom ramu mogu da se poprave odnosno zavare i to nije uopšte skupo.

Čelični ram kao prvi ram za MTB

DA to što ste pročitali je istina! Čelični ramovi su veoma jaki kao što sam naveo tako da možete bez problema da ,,divljate po šumi”. I ako se desi da na neki način polomite ram možete ga popraviti bez puno mučenj i novca.

Malo košta

Njegova najveća prednost je to što za male pare možete da nadjete jeftin ram NOV. Ukoliko imate ograničen budžet i želite da kupite recimo karbonski ram, teško ćete naći nov za relativno malo para. Dok to nije slučaj kod čeličnog rama. A moja omiljena osobina kod čeličnog rama je ta da mogu da ga slomim i da me to košta jako malo.

Nedostaci čelika

Na žalost čelik ima svoje nedostatke, nije ni on baš savršen. Težak je i to nije dobro za malo naprednije vozače koji se profesionaljnije bave biciklizmom. Ukoliko želite da kupite drumski bicikl moja topla preporuka je da ne kupite čelični ram. Želite da idete na daleko putovanje bajsom? Nemojte uzimati čelični ram. Što je ram teži to je i bajs teži i teže je voziti takav bajs na duže periode ali kako sam većnapomenuo najbolji je za početnike.

Krutost

Triput krući od aluminijuma, a duplo krući od titanijuma. Jednostavno objašnjeno.

Karbonski ramovi

Gospodin medju ramovima

Karbonske ramove karateriše njihova lakoća i izgled. Znamo da se karbonski ramovi prave gomilanjem različitih vrsta vlakana. Uglavnom se od karbona prave drumski i downhill bicikli ali naravno mogu se praviti i drugi ramovi za drugačije vrste biciklizma. Njihove cene su dosta više u odnosu na druge materijale.

Krutost i gustina

1,55 g/cm3 upola lakše od aluminijuma. Ima manju gustinu od svih navedenih materijala krutosti-spram-težine je tri puta lakši u odnosu na čelik.

Kakvu tvrdoću i izdrljživost ima karbon?

Karbon ima odličnu tvrdoću što je odlično za MTB. Dva najčešća rama su za drumski biciklizami za downhill.

Da li ih je lako popraviti?

Moje mišljenje je da ih nije lako popraviti. Ne postoji dosta karbonskih bicikli najviše zbog njihove cene, samim tim ima jako malo servisa koji imaju alate kojima mogu da Vam poprave bicikl.

Loše strane karbonskih ramova.

Karbonski ramovi se prave ručno, tako da gde ima ljudske ruke tu ima i greške, to znači da i kad platite dosta jedan takav ram ne znači da ćete dobiti najbolje što može. Naravno moraju da se koriste dobra vlakna i ostali materijali.

Hvala što ste pročitali članak nadam se da smo vam barem malo pomogli.
Pozdrav,
SB


Instagram

Leave a Comment

Your email address will not be published.