Popravite Sami DISK KOČNICE!

Ukratko:

 1. Prvo proverite da li je točak pravilno postavljen.
 2. Ako disk dodiruje pločice otpustite dva vijka koji pričvršćuju disk kočnicu na okvir i pritegnite ih unazad dok pritiskate ručicu kočnice.
 3. Ako još uvek ima dodirivanja, možda ćete morati podesiti disk. Možete se odlučiti da to uradite sami, koristeći ključ za disk.
 4. Proverite da li su vaše pločice zaista istrošene i da li su za zamenu.
 5. Ako su vam kočnice suviše mekane trebalo bi da se proveri curenje hidraulike.

S vremena na vreme treba zategnuti kočnice. Većina popravki kočnica je laka i možete to sami da uradite kod kuće.

 1. Kod podešavanja kočnice, počnite tako što ćete otpustiti dva vijka koji pričvršćuju disk kočnicu na okvir. Kad je disk savršeno centriran pritisnite ručicu kočnice i zategnite vijke. To rešava većinu problema sa podešavanjem diska.

Gotovo nijedan disk nije savršeno ravan tako da nemate razloga za brigu.

 • Postavite bicikl na stalak (ako ga imate) ili okrenite bicikl tako da točkovi mogu da se slobodno okreću. Potražite mesto gde je najveći zazor ili dodirivanje diska sa pločicama. Pažljivo centrirajte disk na tom delu da biste ga poravnali ako je blago uvijen. Ovo funkcioniše samo ako disk dodiruje pločice na jednom određenom mestu. Ako niste sigurni da li je to disk ili kočnica, verovatno je bolje da odnesete bicikl profesionalcu da to učini kako treba.
 • Zamena pločica.

Zamena pločica je prilično jednostavna.
Prvo treba da utvrdite da li je su pločice potrošene i da li im je vreme da se menjaju.  
Pogledajte ih iz profila i ukoliko procenite da su suviše tanke (držač pločice skoro dodiruje disk) onda je vreme da se menjaju.

Oslobodite iglu, a kočnica može ostati na biciklu. Pločice se vade sa vrha kočnice. Nakon što stavite nove pločice, lagano pritisnite klipove unazad ravnom stranom velikog širokog odvijača tako da ostavite mesta za nove pločice da ne počnu da se dodiruju disk odmah.

Pre nameštanja kočnica proverite da li je točak centriram. Često se dešava da ljudi pogrešno nameste točak i , a kočnice dobro.Ovo nije problem sa osovinama, ali većina drumskih bicikala sa disk kočnicama i dalje koristi leptir šrafove za brzo oslobađanje. Predlažemo da bicikl okrenete naopačke ili da ga stavite na postolje kako biste bili sigurni da točak pravilno stoji, a ne pod uglom.Problem ,,Curenje kočnica“. Ako se vaše kočnice odjednom ukrute, postanu mnogo meke, ili vam se zaglavio jedan klip u kočnici, možda će vam trebati servis hidraulike. U ovom slučaju, isplati se tražiti pomoć profesionalaca. Rad sa hidraulikom je prilično težak i traži iskustvo. Ubacivanje tečnosti bez vazdušnih mehurića je teško. Učinite sebi uslugu i ne pokušavajte ovo kod kuće. Umazaćete se, a nećete uraditi ono što ste nameravali. Bicikl tretirajte kao automobil i nosite ga na servis nakon pedesetak

Da ponovimo još jednom ako nešto nije jasno

Ukratko:

 1. Prvo proverite da li je točak pravilno postavljen.
 2. Ako disk dodiruje pločice, otpustite dva vijka koji pričvršćuju disk kočnicu na okvir i pritegnite ih unazad dok pritiskate ručicu kočnice.
 3. Ako još uvek ima dodirivanja, možda će se morati centirati disk. Možete se odlučiti da to učinite sami, koristeći alat za centriranje diska.
 4. Proverite da li su vaše pločice zaista istrošene i treba li ih zameniti.
 5. Ako su vam kočnice suviše mekane trebalo bi da se proveri curenje hidraulike.
This image has an empty alt attribute; its file name is image.png

Leave a Comment

Your email address will not be published.