Kako Pravilno PODMAZATI LANAC

U principu svi pokretni delovi bicikla bi trebalo da budu podmazani.

Kada dolazi do trenja između dve metalne površine onda bi te površine trebalo da budu dobro podmazane kako ne bi došlo do mehaničkog oštećenja i korozije kao posledice.
Šta sve treba podmazati?

Lanac

Najčešći slučaj oštećenja lanca nastaje ako ostane suv. Gledajte da vam lanac uvek bude podmazan.
Pre podmazivanja lanac treba da se očisti od mehaničkih nečistoća. To je najbolje uraditi sa krpom i specijalnim odmašćivačem, a u našem slučaju to može biti i WD40. Zapamtite da je WD40 sredstvo za odmašćivanje i skidanje rđe, a ne sredstvo za podmazivanje.
Kada ste očistili lanac osušite ga i onda podmažite. Za bicikl je najpogodnije koristiti tzv silikonski podmazivač ili ulje sa teflonom. Na taj način ćete najbolje zaštiti svoj bicikl. Podmazivač sa teflonom pored osnovne funkcije podmazivanja je i vodootporan tako da štiti od vlage, a samim tim i rđe dok teflon služi i da se prašina ne lepi za podmazane površine.
Kako i zupčanici treba da budu podmazani, u cilju uštede ulja, podmazivanje lanca vršite u tački dodira zupčanika i lanca.

Osovine točkova

Da, i osovine treba da budu podmazane odnosno ležajevi. Postupak je potpuno isti kao i kod podmazivanja lanca (očistiti, osušiti pa podmazati).

Kočnice

Ne! Nemojte podmazivati kočnice (paknove i diskove). Njihova svrha je da koče, a ne da proklizaju kad jako zakočite😊

Što se tiče kablova za kočnice i ručica kočnice njih možete malo podmazati. Jedna kap ulja je dovoljna.

Sedište

Zašto biste podmazivali sedište? To nije pokretan deo bicikla. Da, sedište može da se pomera gore dole ili ugao sedišta, ali to se jednom podesi kako vam odgovara i više se ne pomera. Bitno je da cev na kojoj je sedište bude čista kako ne bi došlo do korozije i da može lagano da se pomera prema potrebi.

Pedale

O da. Pedale umeju neprijatno da škripe. Iritantan zvuk možete eliminisati blagim podmazivanjem. Očistiti, osušiti i podmazati

Menjači brzina

Da, i oni imaju pokretne delove koji mogu da zarđaju. Kap ulja će im produžiti radni vek.
Zapamtite WD40 je dobro sredstvo za odmašćivanje i skidanje rđe. Nije mazivo. Korisno ga je koristiti kad neki deo toliko korodira da ne može da se skine.

Nemojte koristiti motorna maziva jer su ta ulja napravljena, kako im samo ime kaže, specijalno za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, a ne za bicikla.

Leave a Comment

Your email address will not be published.