Kako održavati V-KOČNICE

V-kočnice su najčešće kočnice kod nas u upotrebi. Osnovni razlog je što su jeftine i veoma jednostavne za zamenu i održavanje..

Ukratko:

 1. Pre nego što započnete sa podešavanjem, povucite ručicu kočnice i proverite da li paknovi stvarno stupaju u kontakt sa felnom. Ako paknovi dodiruju felnu, možete preći na drugi korak, a ako ne, morate zategnuti kabl (detaljno objašnjeno ispod) .
 2. Da biste poravnali paknove, treba da ih postavite tako da kada se pritisne kočnica, paknovi naležu na felnu i ne dodiruju gumu.
 3. Sledeći korak je da proverite da li paknovi dodiruju točak kada se točak slobodno okreće.
 4. Poslednji korak je da zategnete ručice na kočnicama. Za to vam ne treba poseban alat.
  To se radi tako što ćete izvući kabl iz ležišta ručice kočnice o onda lagano zavrnuti (ili odvrnuti) prsten koji zateže kabl. 

Kad V-kočnice izgube svoje performanse, većina ljudi prvo pomisli da treba odneti bicikl u servis. Međutim, u većini slučajeva V-kočnice su vrlo jednostavne za fiksiranje i samo im je potrebno malo podešavanja da bi ponovo radile kao nove!

Redovno proveravajte kočnice!

Bilo bi dobro da povremeno proverite kočnice, umesto da ih ostavljate dok ne stignu do tačke u kojoj su neki problemi zaista uočljivi. Bez periodičnog podešavanja, paknovi se mogu trošiti pod istim uglovima što ih može učiniti nezgodnim za ponovno podešavanje ili čak učiniti beskorisnim i kojima je potrebna zamena.

Ova četiri koraka rešiće praktično svaki problem koji imate sa V-kočnicama.

Prvi korak

Pre nego što započnete sa podešavanjem, povucite ručicu kočnice i proverite da li paknovi stvarno stupaju u kontakt sa felnom. Ako je to u redu, možete preći na drugi korak, ali ako ne, morate zategnuti kabl.

Navucite podešavanje bačve na ručicu kočnice većim dijelom (u smjeru kazaljke na satu) i otpustite vijak držeći kabl na jednom od krakova kočnice. Povucite kabl da biste jastuke zbližili, ali nemojte ih toliko povlačiti da dodiruju obod. Zategnite vijak prema gore.

Dok povlačenjem kabla postaje lakše ako drugom rukom stisnete kočione ruke bliže jedna drugoj, u suprotnom će se želeti raširiti, što će pogoršati stanje. Nakon što to učinite i jastučići pritisnu na obruč kada se aktivira kočnica, pređite na drugi korak.

Drugi korak

Vremenom će se V-kočnice postepeno poravnati kako se troše, što može prouzrokovati slab i škrt osećaj u ručici kočnice. U ovom koraku saznaćete  kako ponovo podesiti kočnice.

Moderne V-kočnice koriste isti dizajn kada je u pitanju postavljanje paknova, tako da ne brinite da li je vaša kočnica drugačije izrade.

Da biste poravnali paknove, moraćete da ih podesite tako da kada kočnice budu pritisnute, paknovi dodiruju felnu. Odličan trik za to je otpustiti paknove, jednom rukom povući ručicu kočnice, a drugom rukom pomerati paknu dok se ne namesti precizno.

Kad je ručica kočnice i dalje zategnuta, lagano pritegnite vijak malo unazad, ali još uvek ga ne zatežite. Otpustite ručicu kočnice i jednom rukom držite podlogu dok mirujete. Ako pokušate da zategnete paknu gore dok ga držite za felnu, on će se neminovno provući i uviti van poravnanja, tako da ćete to morati učiniti ponovo.

Kada to uradite na paknovima, povucite ručicu kočnice i proverite da li su paknovi i nosači u kontaktu s felnom simetrični sa obe strane. Ne mora biti apsolutno savršeno kao u ogledalu, ali radite najbolje što možete. Sada bi trebalo da dobijete i pozitivan osećaj pritiska kroz ručicu kočnice.

Treći korak

man mountainbiker rides on a sports bicycle on a forest trail. in forest mist, mysterious kind

Sledeće je proveriti da li i desni i levi paknovi istovremeno dodiruju ivicu. Ako vam paknovi ne naležu ravnomerno stvaraće se trenje i usporavaće vas

Za većinu V kočnica koristimo mali ključ. Zatezanje vijaka (u smeru kazaljke na satu), postaviće veći pritisak na oprugu i učiniće da se kočiona pločica dalje odmakne od felne. Otpuštanje vijaka (u suprotnom smeru kazaljke na satu) oslabiće oprugu i pakna se neće povući dalje od ivice.

Na oba kraka kočnice postoje vijci zatezača opruge, tako da ćete ih morati postepeno podesiti dok ne nađete pravi balans. Sve promene na zatezanju na jednoj strani imaće direktan uticaj na drugoj strani. tj. ako zategnete oprugu sa leve strane, ta pakna će se povući dalje od ivice, dok se desna pakna pomera bliže njemu. Isto tako ako oslabite oprugu na levoj strani, ta pakna će se pomeriti bliže ivici, ali će se desna udaljiti dalje.

Pokušajte da izbegavate jednostavno zatezanje opruga sve vreme da biste postigli ravnomerni balans. Dodatno zatezanje kabla će prouzrokovati da se on vremenom sve više steže. Slično tome, ako ih samo otpustite, možda ćete naći da se ručica kočnice ne vraća uvek u središnji položaj onoliko brzo koliko bi trebala. Pokušajte da uravnotežite levu i desnu oprugu negde na sredini njihovog podešavanja.

Četvrti korak

Sa zategnutim kablom, podešavanjem paknova i uravnoteženim oprugama, poslednji korak je fino podešavanje ručice kočnice po vašoj želji. Za ovaj korak ne treba nikakav alat.

Podešavanje ručice kočnice vrši se namotavanjem prilagodnika bačve unutra ili van. Primetićete dve stvari oko podešavanja bačvi.

• Na spoljnoj strani cevi se nalazi dodatni navojni prsten.

• I cev i sigurnosni prsten imaju žljeb.

Ovi prorezi, zajedno sa prazninom u kućištu poluge, omogućavaju postavljanje kočionog kabla bez potpunog rastavljanja ručice kočnice. Pokušajte da izbegnete da se slotovi međusobno usmere i telo poluge istovremeno, jer u suprotnom postoji mogućnost da vaš kočioni kabl ispadne.

Stavljanje bačve u ručicu kočnice (u smeru kazaljke na satu) ima isti efekat kao i povećanje dužine kabla, tako da će se ručica kočnice povući dalje prema upravljaču dok ga zatežete. Suprotno tome, ako ga izvučete sa poluge kočnice (u smeru suprotnom od kazaljke na satu), to je isti efekat kao i skraćivanje kabla, tako da poluga kočnice neće se uvući u ručicu kočnice toliko duboko.

Podesite bačve na obe poluge kočnice dok ne budete zadovoljni osećajem na ručicama. Ne postoji jednostavno pravilo o tome kako ručice treba da se podešavaju. Treba da ih namestite tako da vama odgovaraju.

Ako ustanovite da vam je ponestalo podešavanja pre nego što se ručica kočnice povuče u upravljač dovoljno daleko, morate ponoviti prvi korak i pustiti malo više kabla da pređe preko ruke pre nego što stisnete kočnicu. Ako ne možete da podesite ručicu kočnice tako da je mesto pritiska dovoljno udaljeno od upravljača, ponovite prvi korak i povucite malo više kabl.Ako Vam nešto nije jasno evo mali pregled.

Ukratko:

 • Pre nego što započnete sa podešavanjem, povucite ručicu kočnice i proverite da li paknovi stvarno stupaju u kontakt sa felnom. Ako paknovi dodiruju felnu, možete preći na drugi korak, a ako ne, morate zategnuti kabl (detaljno objašnjeno ispod) .
 • Da biste poravnali paknove, treba da ih postavite tako da kada se pritisne kočnica, paknovi naležu na felnu i ne dodiruju gumu.
 • Sledeći korak je da proverite da li paknovi dodiruju točak kada se točak slobodno okreće.
 • Poslednji korak je da zategnete ručice na kočnicama. Za to vam ne treba poseban alat.
  To se radi tako što ćete izvući kabl iz ležišta ručice kočnice o onda lagano zavrnuti (ili odvrnuti) prsten koji zateže kabl. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.