KONZUMIRAJTE OVE NAMERNICE KAKO BI SE ŠTO PRE VRATILI NA BICIKL NAKON POVREDE

Kada nas zadesi povreda, jedan od odgovora je smanjenje kalorija dok ne dodje vreme za ponovnu vožnju – sagorevanje energije. Ali proces lečenja zahteva i gorivo. Vašim mišićima je potrebna hrana za oporavak. To je kao sredjivanje kuće. Pukotina u osnovi zahteva da se sirovine spajaju zajedno, a u telu te sirovine dolaze od onoga što jedemo.

Proteini, vitamini, minerali i antioksidanti mogu da pomognu u zaceljivanju rana, opuštaju stresne tetive i brže saniraju prelom kosti. Dakle, pored saveta vašeg doktora da koristite led, takodje treba da odaberete prave kombinacije namirnica za oporavak da biste ubrzali proces oporavka i vratili se na svoj bicikl što pre. Evo namirnica za brži oporavak mišića.

Voće i povrće

assorted-color tomatoes on brown wooden surface

Kupite: šargarepu, spanać, slatki krompir i kelj za vitamin A; narandže, jagode, paprika i brokoli za vitamin C

Zašto: Vitamin A pomaže u stvaranju belih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcije, što je uvek rizik od povrede. Dokazano je da vitamin C pomaže da se rane na koži i mesu brže zacele zacele. Vitamin C takođe pomaže u obnavljanju vezivnog tkiva i hrskavice doprinoseći stvaranju kolagena, važnog proteina koji gradi ožiljno tkivo, krvne sudove, pa čak i nove koštane ćelije.

Meso

Roasted Chicken on Black Ceramic Plate

Kupite: Nemasna ćuretina

Zašto: Nemasno meso je prepuno proteina, što je osnova za početak novih ćelija. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Federacije američkih društava za eksperimentalnu biologiju, istraživači sa Univerziteta u Otavi identifikovali su protein koji je delovao kao most između oštećenog tkiva, promovirajući popravljanje. Budući da sportistima dnevno treba oko 112 grama proteina (za muškarce ili žene od 175 kilograma) za optimalno izlečenje, jedenje mesa je jednostavan način da se bržebrže ostvari taj cilj.

Ako ste vegetarijanac ili vegetarijanka, preskočite meso i odlučite se za biljne proteine poput tofua, tempeha, slanuka, kikirikija ili badema.

Mlečni proizvodi

Close-up of Milk Against Blue Background

Kupite: Jogurt i Mleko


Zašto: Oba proizvoda su dobar izvor proteina- mleko i jogurt takođe sadrže kalcijum, koji ojačava kosti i mišiće. Vitamin D u mlečnim proizvodima poboljšava apsorpciju kalcijuma i pomaže ozleđivanju mišića i kostiju.

Pahuljice 

Various breakfast cereals in glass jars

Kupite: Pahuljice


Zašto: Sadrži cink, dokazano sredstvo imunološkog sistema i zaceljivanje rana. Uz crveno meso, najbolji su izvor obogaćene žitarice (neke isporučuju 100 odsto preporučene dnevne vrednosti). Sam po sebi, cink ne popravlja oštećeno tkivo, ali pomaže hranjivim satojcima koji to čine. Samo ne pretjerujte. Ova hrana ima više od 40 grama dnevno što je za odraslu osobu. Ovog moćnog minerala snižava HDL holesterol (dobru vrstu) i zapravo potiskuje vaš imuni sistem. Žitarice snabdevaju umerene doze cinka, kao i celozrnate ugljene hidrate, što podstiču vaše telo za isceljivanje i sprečava ga da uđe u protein radi energije. „ Jedenje dovoljno ugljenih hidrata osigurava da vaše telo sav svoj raspoloživi protein uloži u obnovu.

Riba

Person Holding Raw Fish

Kupite: losos, tuna i pastrmka


Zašto: Uz dodatni proteinski bonus, riba je prepuna omega-3, masnih kiselina koje ugašavaju upalu koja usporava oporavak od tendinitisa, preloma kostiju i istegnutih ligamenata.

Suplementi

Medicines on the Table

Kupite : Vitamine i kalcijum


Zašto: Kao što smo gore spomenuli, vitamin D pomaže telu da upije kalcijum koji dobijate iz ishrane. Ovo je posebno važno kombinovano ako je vaša povreda povezana sa kostima . Iako postoje neke namirnice koje sadrže vitamin D, njih je malo, i vaše telo može da ga proizvede izlaganjem suncu. Ako potrošite većinu svog vremena za oporavak na kauču, proces bi mnogo dugo trajao. A ako sledite ishranu bez mleka, možda će vam trebati i dodatni unos kalcijuma. Proverite sa lekarom da li treba da dodate dodatke vitamina D i kalcijuma u ​​lečenje. Jedini način da sa sigurnošću znate da li imate nedostatak je krvni test. Uz to, više kalcijuma ne odgovara jačim kostima u stvari, previše može dovesti do bubrežnih kamenaca, pa se pridržavajte preporuke lekara.

Napomena: Mi nismo stručnjaci za ishranu, dajemo savete za ishranu koji mi praktikujemo kao biciklisti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.